Australian Labradoodle

Vacht

De Australian Labradoodle verliest zo goed als geen haar (de vacht is nooit in de rui), heeft geen ondervacht, is zo goed als geurloos en verliest bijna geen huidschilfers. Hierdoor staan ze bekend als allergievriendelijk en niet astma-opwekkend. Mensen die allergisch reageren op andere hondenrassen reageren zo goed als nooit allergisch op dit hondenras. Ze moeten wel regelmatig geborsteld worden om het dode haar te verwijderen (vergelijkbaar met haarverlies bij mensen) en om klitvorming te voorkomen. Praktisch betekent dit dat een wekelijkse vachtverzorging nodig is (om vervilting te voorkomen). Af en toe een wasbeurt mag, maar zeker niet te vaak, want dit is eigenlijk niet goed voor de huid van de hond.

Bij de Australian labradoodle zijn er  2 soorten vachten toegestaan:
- de 'wool': deze vacht is dik, dicht en spiralend. Deze vacht is makkelijk in onderhoud, maar heeft een regelmatige kambeurt nodig. Deze vacht lijkt erg op die van de poedel maar is iets losser.
- de 'fleece' vacht: dit is een zachte vacht die steil, golvend of spiralend kan zijn.

Beide vachten moeten regelmatig geknipt worden (ongeveer om de 8 waken, maar varieert van hond tot hond). Er mag geen ondervacht aanwezig zijn. Dit wordt namelijk aanzien als fout.  

wavydoodles.com